Brugklas ontdekken

Onderbouw: wie ben ik?

Weet jij al waar je goed in bent en wat je later wilt worden? In de brugklas en leerjaar 2 (onderbouw) krijg je de kans om dat te ontdekken. Je verzamelt interessante opdrachten in je eigen portfolio, je gaat aan de slag met je passies en je leert natuurlijk van alles.

Zó werkt het in de brugklas

Bij brugklas Je komt eerst kennismaken en gaat op brugklaskamp. Leuk, spannend en je leert de andere leerlingen beter kennen. Daarna beginnen de lessen. We werken je goed in, zodat je snapt hoe het werkt op UniC. Vervolgens ga je opdrachten uitvoeren, met anderen samenwerken en meer.

Zó ziet je schooldag eruit

Je begint om 8.30 uur met een opstart. De docent legt uit wat er die dag gaat gebeuren. Daarna ga je aan de slag, alleen of in een groepje. Dat noemen we een maatjescirkel. Je werkt met z’n allen in een domein. Dat is een grote ruimte en er zijn verschillende docenten. Zij geven uitleg over een vak of thema en ze helpen je op weg met opdrachten. Het lesmateriaal, je opdrachten en je beoordelingen vind je allemaal in It’s learning, ons elektronisch leersysteem waar je met je eigen laptop op inlogt.

Dít doe je in een lesweek

In de onderbouw krijg je thema’s en opdrachten uit de leergebieden natuur of maatschappij. Bij natuur werk je aan biologie, natuurkunde, scheikunde. Bij maatschappij aan geschiedenis, aardrijkskunde, economie en maatschappijleer. Verder ben je elke week bezig met wiskunde, Nederlands, Frans, Duits, MotiVaktie en sport. Engels leer je tijdens twee intensieve taalperiodes van 3 weken, aangevuld met regelmatig onderhoud. Je volgt 3 kunstvakken: drama, beeldend en muziek.

Wil je meer weten? Lees de veelgestelde vragen bij FAQ.

Introductiekamp

Aan het begin van het schooljaar ga je op brugklaskamp. Deze activiteit maakt onderdeel uit van de introductieweek.

MotiVaktie

Je krijgt 2 uur per week MotiVaktie. Je werkt dan met je eigen projectplan aan een onderwerp waar je zelf voor kiest. Je wisselt 4 keer per jaar van onderwerp en sluit steeds af met een presentatie aan je medeleerlingen. Lees meer en bekijk projecten bij MotiVaktie.

UniC-weken

Tijdens een UniC-week ga je aan de slag met verschillende maatschappelijke thema’s als bijvoorbeeld het gebruik van sociale media etc.

Wisseling maatjescirkels

Je werkt in groepjes van vijf leerlingen met elkaar samen. Je wisselt 2 keer per jaar van maatjes; 1 keer in de winter en 1 keer in het voorjaar.

Thema’s

Je werkt bij natuur en maatschappij aan 9 verschillende thema’s:
Ik woon in Utrecht – Bewegende lichaam – Actieve aarde – Waarnemen – Kiezen we een baas? – Werkende lichaam – Criminaliteit – Stoffen en energie – Roes.

Presentatie portfolio

In juni presenteer je met de leerlingen van je maatjescirkel je persoonlijke portfolio aan de mentor en aan de ouders.

Data en activiteiten voor álle leerlingen

Kijk in de agenda en Jaarkalender.

Doorstroomregeling

vind je onder deze link