UniC is terug uit Malawi!

Sinds enkele weken zijn we terug van de Edukans Going Global reis naar Malawi. Samen met leerlingen en docenten van verschillende scholen hebben we met onze Malawiaanse buddy’s gewerkt aan life skills (leerlingen) en activerende didactiek (docenten). Onze Malawiaanse ‘counterparts’ gaven aan dat ze het belangrijk en helpend vonden dat we er waren: door samen het gesprek aan te gaan over cultuur, seksualiteit en toekomstbeelden hielp het zowel Nederlandse als Malawiaanse betrokkenen helderder en bewuster keuzes te kunnen maken.

Leerlingen zijn zich bewuster van hun doelen en vrijheden en wat ze moeten doen en laten om dat te bereiken. Docenten zijn zich met name bewuster geworden van het belang van echt contact met de leerlingen in de klas en het ‘laden’  van lesstof – begrip is zo veel meer dan herhalen.

Hoe ging dat dan?

Elke dag stonden we rond 6 uur op om drie kwartier in een busje naar de school te rijden. Vastlopen was geen uitzondering: door de regentijd waren de zandwegen soms bijna onbegaanbaar. Op de school observeerden docenten elkaar en kwamen zij door middel van intervisie tot nieuwe methoden. Workshops over activerende didactiek, vertrouwen en ‘taaldorp’ gaven hiervoor een mooie basis.

In deze video is een indruk te zien onze activiteiten en avonturen.

https://vimeo.com/209077922?ref=em-share

En op het vimeokanaal van Edukans zijn nog meer leuke video’s van ons te zien!

En wat levert dat allemaal op?

Edukans werkt met het ‘Sterschoolmodel’ (zie afbeelding). Hierbij wordt een integrale aanpak gehanteerd, waarbij onderwijskwaliteit bij de volgende aspecten wordt aangepakt.

Een veilige leeromgeving

Goede lessen en materialen

Goed opgeleide en gemotiveerde docenten

Georganiseerd schoolmanagement

Betrokken ouders

Een school wordt drie jaar begeleid door Edukans om een duurzaam effect te sorteren. In de het volgende filmpje wordt duidelijk wat dat op kan leveren.

https://vimeo.com/193380101. Wij waren voor het eerst bij de Chizimya Primary School, hierna zullen dus nog minstens twee groepen volgen.

Daarnaast wordt in samenwerking met lokale organisaties op landelijk niveau invloed uitgeoefend door te investeren in de volgende doelen:

20.000 leerlingen kunnen naar school in een veiligere leeromgeving (18 scholen)

900 leerlingen hebben kennis, vaardigheden en gedrag ontwikkeld met betrekking tot hun seksuele gezondheid.

45 docenten kunnen kinderen lesgeven over seksuele en reproductieve gezondheid.

90 docenten zijn gemotiveerd, betrokken en gekwalificeerd om op een goede en kwalitatieve manier les te geven.

90 schoolleiders/schoolmanagers hebben een leiderschapstraining ontvangen.

540 leden van ouderraden zetten lobby en campagnes op om de betrokkenheid van gemeenschap en overheid te vergroten.

Als laatste: als professionalisering voor docenten uit Nederland werkt dit als een kathalysator: door de extreme omstandigheden word je met je neus op je eigen doelen en mogelijkheden gedrukt. We proberen volgend jaar weer van de partij te zijn met een docent van UniC – er zijn al enkele enthousiastelingen.

Wat kun je aan acties op UniC verwachten?

Ons streefbedrag is 5000 euro. Tijdens de Open Dag is al 400 euro opgehaald met de verkoop van wafels. Met de Challenge Duurzaamheid en Ondernemerschap is ruim 600 euro opgehaald. Verder hebben we via de actiesite al veel steun ontvangen, waardoor we nu al ruim 2000 euro hebben ingezameld. Een heel mooi begin!

Het Edukans E-team vormt vanaf nu de spil van de acties. Dit team bestaat uit Dana, Djoeke, Jacky, Emmi, Luka en Noa. We zijn heel blij met deze helden die zich in hun vrije tijd hiervoor inzetten!

– Aankomende ouderavonden zal het E-team bij de deur staan om u om een bijdrage te vragen

– docenten is gevraagd tijdens UniC United geld in te zamelen met hun activiteit. Er zijn al enkele initiatieven.

– van 30 op 31 mei is er een gesponsorde inzamelnacht. Op 31 mei wordt tijdens UniC United een boom geplant, net als we in Malawi hebben gedaan.

Mocht je na dit relaas de actie willen volgen of geld willen doneren, dan kan dat op www.unic-utrecht.inactievooredukans.nl. Voor vragen of opmerkingen kun je mailen naar hdegraaff@unic-utrecht.nl. Suggesties voor acties zijn ook zeer welkom.